En politisk høst fylt med kaos

Regjeringen la denne uken frem neste års statsbudsjett, politikkens viktigste dokument. Finansminister Jan Tore Sanners gule bok er et pengedryss uten like. Intensjonen er selvsagt å holde hjulene i gang og bevare aktivitet og arbeidsplasser i møte med pandemiutfordringene. Samtidig må dagens mindretallsregjering tilfredsstille mange krav i Stortinget, for å få budsjettet gjennom. Valget nærmer seg og politikerne vil kaste hanskene. Nå er det ingen skam å slå politisk mynt på saker, for å kapre velgernes tillit og sikre gjennomslag.

DEBUTANTEN: Jan Tore Sanner la onsdag frem sitt første statsbudsjett som finansminister.

Krystallklar duo

Fremskrittspartiets dronning og prinsesse bruser allerede med fjærene. Sylvi Listhaug og Siv Jensen vet at Erna Solberg er avhengig av sin gamle samarbeidspartner i Stortinget. FrP bruker enhver anledning til å markere seg med tydelige meninger og krever betydelig gjennomslag. Samtidig er det veldig viktig for partileder Jensen å, til det kjedsommelige, poengene at de ikke stiller ultimatum før man kommer til forhandlingsbordet. Her skal avgifter og innvandring ned. I tillegg har Jensen sagt hun er kritisk til klimaprosjekter som får penger kastet etter seg uten dokumentert effekt.

By og land, hand og hand

Senterpartiets leder, Trygve Slagsvold Vedum, er som vanlig klar til å kritisere “regjeringas sentraliseringspolitikk”. Det blir kjente toner fra Hedmark-bonden om hvor katastrofal politikk regjeringen fører og hvordan distriktene svekkes. Den populistiske latterkongen har tilsynelatende god appell, for på Kantars måling fra 5. oktober får Sp 16,2 % og puster Ap i nakken med sine begredelige 18,4 %.

I tillegg har Vedum alliert seg med en som kjenner bystøvet godt. Groruddalens store sønn, Jan Bøhler, meldte nylig overgang til Sp. Bøhler fikk førsteplass på Stortingslisten til Oslo Sp og er klar for å tale bygdas sak i storbyen. Spørsmålet er om Bøhler får noen av sine trofaste Ap-velgere over til Sp. Det ligger nok et sterkt personlig ønske fra Bøhler selv, om å fortsette å jobbe på Stortinget. Et ønske som veier tyngre enn kjærligheten fra sitt gamle Arbeiderparti.

I TOSPANN: Mange ble overrasket da mangeårige Ap-politiker Jan Bøhler meldte seg til tjeneste for Trygve Slagsvold Vedum.

Støre styrer skuta akterut

Arbeiderpartiet har hittil vært en sørgelig historie i flere bind. Partileder Jonas Gahr Støre får det ikke til. Han mangler troverdighet, tillit og taleferdigheter. De tradisjonelle arbeiderpartivelgerene kjenner seg ikke igjen i partiets politikk. Støre har hittil ikke klart å formidle løsninger på utfordringer folket tror på. Jevnlig støy fra Trøndelag og partiets tidligere partyprins har heller ikke bidratt positivt. Arbeiderpartiet fortsetter å blø velgere til SV og MDG, uten å få skuta på rett kjøl. Partiet mangler gode kandidater under Støre og det gror ikke særlig godt i rekkene. Nestlederduoen Hadia Tajik og Bjørnar Skjæran er ikke optimal. Mange av velgerne ser på Tajik som for akademisk, prippen og ikke i Arbeiderpartiets ånd. Skjæran på sin side er anonym i Nord og utenkelig.

Kampen i Stortinget

Budsjettforhandlingene frem mot jul vil skape store diskusjoner. Vi kan forvente intense forhandlinger, der alle parter vil ha en størst mulig bit av kaka. Valgkampen er for alvor i gang. Smitten ser ikke ut til å avta med det første, og i korridorene bak Løvebakken blir det hardt mot hardt.

Den politiske høsten vil preges av fem S-er: Solberg, Støre, Statsbudsjett, Siv og Smitte.

DEN AMERIKANSKE DRØMMEN: Inspirert av debatten mellom Biden og Trump fikk vi et lite stykke Amerika under torsdagens debatt. Heldigvis var Støre og Solberg flinkere til å respektere ordstyrer, enn Onkel Donald.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s