Korona-knekk for Trump?

Joe Biden blir etter alle solemerker Demokratenes presidentkandidat. Mens det hersker liten tvil i den republikanske leiren om hvem som forblir partiets ener i fire nye år. Hvordan påvirker korona-pandemien valgkampen over dammen og blir det gjenvalg for onkel Donald?

KAMPHANER: To hvite menn med hvitt hår. Hvem trekker det lengste strået?

Søker etter trygghet

I krisetider ser vi tradisjonelt at folks tillit til lederen øker. Befolkningen opplever trygghet ved å klamre seg fast til den etablerte lederen. Her til lands gjør Erna Solberg det godt på meningsmålingene etter tydelig korona-lederskap. Også i Europas største økonomi, Tyskland, stiller det tyske folk seg samlet bak kansler Merkel.

Denne innsikten gjelder også i USA. Donald Trump er en løs kanon. Mange amerikanere liker hverken han eller hans lederskap under Korona, men det er vanskelig å stå på sidelinjen og kritisere landets overhode.

Biden sliter med å posisjonere seg

Primærvalgene er utsatt til juni. Valgmøter er avlyst og Biden taper mye TV-tid. Nasjonen følger med argusøyne presidentens daglige pressekonferanser og nye tiltak. Det rammer Bidens posisjonering. Som en brikke i andres spill får han ikke kommunisert sine planer som president.

I tillegg er det vanskelig å kritisere presidenten midt i den krevende krisen. Det kan oppleves svært umusikalsk hvis Biden kritiserer Trump nå. Biden må heller sanke tillit i det stille blant potensielle velgere, forberede seg til fremtidige debatter og kvesse redskapene. For når dette er over, vil vi se et voldsomt valgkampsirkus i kjent amerikansk stil.

FORBEREDT: Biden var bedre forberedt på alternativ håndhilsen, enn det Solberg var

Ellevill børsoppgang barbert bort

Siden Trumps inntog på det ovale kontoret har han skrytt vilt og hemningsløst av den amerikanske økonomien. Under hans ledelse har Dow Jones vært all time high, det er skapt mange nye jobber og ledigheten har vært lav.

Så fikk The Donald Korona-viruset i fanget. Blodrøde tall har på én måned barbert bort flere års børsoppgang. Arbeidsledigheten er også høyere enn noen gang før.

Har ikke lenger ess i ermet

Nedgangen i landets økonomi skaper trøbbel for den sittende presidenten. Trump har ikke lenger gode kort på hånden. Han kan ikke snakke seg bort fra det faktum at økonomien nå er elendig under hans ledelse. Argumentet som tidligere har vært Trumps ubestridte bevis på hans suksess, holder ikke lenger vann.

THE CHINA VIRUS: Trump med bilde av COVID-19 under pressemøte i Atlanta.

Klokken tikker for presidenten

Trump kom sent på banen og avfeide alvoret av “the China virus”. De neste ukene blir avgjørende. En leder kan oppleve gode meningsmålinger i krevende tider, men må på lang sikt gjøre seg tilliten fortjent. Hvis krisen varer lenge uten at Trump får stoppet den negative utviklingen, vil folket bli utålmodige og søke etter nye alternativer. Da er Biden trippende klar på innbytterbenken.

Derimot vil det være vanskelig for den tidligere visepresidenten å vinne over Trump hvis krisen går raskt over. Det vil gi Trump en selvtillitsboost av dimensjoner, og en seier han vil referere til i enhver debatt.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s