FrPs gode oppslutning, Høyres stjerneskudd og Venstres løse kanon

IS-kvinnen ble tungen på vektskålen for Jensen og co. Etter en lengre periode med mye uro i regjeringen, valgte FrP å avslutte regjeringssamarbeidet. Norge har fått en mer sentrumsnær mindretallsregjering, og vi kan forvente mer støy i Stortinget. Samtidig har FrP allerede befestet sin posisjon som opposisjonsparti. Hyppige medieutspill, høylytt motstand i Stortinget og klar kommunikasjon til velgerne; nei til avgifter, skatt og innvandring.

Harmonisk blomstertog

Solbergs utvalgte kvinner og menn kom smilende nedover en solfylt slottsplass. Tilsynelatende med ny energi og motivasjon. Det har vært noen krevende år for regjeringen, som har spriket for mye i hver sin retning. Nå er tiden inne for å høste ny tillit hos velgerne, før valget i 2021.

Hurragutten Raja

Venstres Abid Rajas våte drøm gikk i oppfyllelse. Den nyutnevnte kulturministeren har lenge ønsket ministerpost, og fikk endelig en plass på laget til Statsministeren. Det er tydelig at Raja posisjonerer seg for enda større verv i partiet, gjerne på toppen av næringskjeden. Raja figurerer hyppig i media. Den folkelige politikeren prøver å vri enhver situasjon til egen oppmerksomhet, enten det er dressvalg til statsråd hos kongen eller sang og dans i sin tale på Gullfisken. Det er flott med en energisk kulturminister, men Rajas agenda er klar; han skal opp og frem.

Høster støtte med Bru og Asheim

Høyres to stjerneskudd Tina Bru og Henrik Asheim har begge fått fortjent tillit i den nye mindretallsregjeringen. Bru får en utfordrende oppgave med å peke ut rett kurs i norsk olje-og energipolitikk. Det skal tas hensyn til mange ulike interesser. Grønne velgere forventer en tydelig miljøprofil og stiller harde krav til Bru. Samtidig trenger regjeringen FrP på laget i mange saker på Stortinget, og FrP vil ikke gi slipp på hverken oljeinntekter eller arbeidsplasser.

Henrik Asheim er karismatisk og viktig for Høyre fremover, både i sin nye ministerjobb for høyere utdanning, men spesielt i de kommende valgene. Asheim er dyktig politisk og gjør et godt inntrykk i media. Den smilende bærumsgutten i tospann med Bru gjorde et ærlig og folkelig intervju på fredagens Lindmo. Det var nok mange som fikk øynene opp for de to relativt unge, men dyktige politikerne Høyre nå løfter frem. Det vil forhåpentligvis bedre oppslutningen til Høyre, som har lidd av regjeringsslitasjen.

Henrik Asheim er en likandes kar. Her fra 2015 da Thorvald Dommerud og undertegnede fikk følge han en dag på Stortinget.

Hopper på meningsmålingene

Det kan se ut som FrP gjorde klokt i å tre ut av regjeringen. Partiet opplever medlemsvekst og gode målingsresultater. Som opposisjonsparti kan FrP skrike litt høyere enn tidligere og virkelig tale egen politikk. Velgerne verdsetter at partiet tar tydelig standpunkt i saker om innvandring, skatt og byråkrati. Politikerne snakker rett fra levra. Spørsmålet blir hvor mye gjennomslag partiet får i Stortinget sammen med mindretallsregjeringen. FrP foretar uansett en klok strategisk posisjonering mot 2021.

FrP gjør det godt på meningsmålingene, men vil det vare til valget?

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s