Her er det banning, passion og entusiasme

Denne artikkelen skrev jeg som frilansjournalist for bransjenettstedet Kampanje.com desember 2019.

Det bergenske lynnet er «nåkke for seg sjølv». Du må kjenne vinden i håret mellom de syv fjell, sier daglig leder i NOR PR Fredrik Hannestad.

Daglig leder Fredrik Hannestad er fornøyd med tilværelsen i Bergen. Foto: Richard Apeland

Mens nesten alle de store PR-kjempene er stasjonert i Oslo, har Hannestad og mannskapet bygget opp landets største PR-byrå med hovedkontor utenfor Oslo. Også konkurrenten Geelmuyden Kiese opererer noe av virksomheten fra Bergen. Hvordan har GK og NOR PR lyktes i vestlandshovedstaden?

– Du må ha en bergensk identitet! Majoriteten av våre kunder er etablert i Bergen. For oss er det helt avgjørende at vi er tilstede i byen og treffer markedet, konstaterer Hannestad.

Forventer økt lønnsomhet i 2019

Etter fallende resultat de siste årene, spår byrålederen et solid resultathopp. Når årets regnskap er gjort opp, forventer han over én million i resultat før skatt. Det betyr en økning på formidable 146% fra 2018.

– Vi har gått med overskudd de siste 20 årene, men 2019 blir et svært godt år for oss, smiler Hannestad.

Blant elementene som har bidratt til resultatveksten, trekker Hannestad frem at byrået har opplevd et kompetanseløft. Selskapet teller færre hoder, men gjennomsnittsomsetningen per medarbeider har økt. 

Spår videre vekst i 2020

Med store selskaper som blant annet oljegiganten Wintershall og Teknologisenter Mongstad på kundelisten er det gode framtidsutsikter, skal vi tro Bergensbyrået. 

– Det kommende året vil preges av økning i både ansatte og omsetning. Vi skal utnytte samarbeidet med Media Bergen bedre, og jobbe mer på tvers av Oslo og Bergen, sier Hannestad.

Mindre konkurranse, voksende marked

Konkurransen blant byråene i Bergen er mildere enn i hovedstaden. Det er langt færre om beinet. Blant de store aktørene i bransjen, har kun Geelmuyden Kiese satset på kontor i Bergen. Det til tross for at GK la ned virksomheten i Bergen i 2000.

– Det har overrasket meg at ikke flere av Oslo-byråene har valgt å satse i Bergen. Det er klart at med både Storting og Regjering i Oslo, driver vi mindre med myndighetskontakt, men til gjengjeld byr Bergen på langt mer banning, passion og entusiasme, stadfester Hannestad.

Kjempestor forskjell mellom Oslo og Bergen

Et steinkast unna NOR PR sine kontorer er hovedkonkurrenten stasjonert. I medieklyngen Media City holder viseadministrerende direktør i Geelmuyden Kiese Gruppen, Svein Roger Selle, fortet. I likhet med Hannestad uttrykker Selle viktigheten av fysisk tilstedeværelse.

– Skal du overleve her, er du nødt til å skjønne hva som rører seg i Bergen. GK er et samfunnsbyrå hvor fabrikken vår ligger i Oslo, der vi produserer mye av leveransene til kunden. Likevel er det avgjørende å tilby markedet i Bergen seniorkompetanse som kjenner byen, sier Selle.

Viseadministrerende direktør i Geelmuyden Kiese Gruppen, Svein Roger Selle. Foto: Richard Apeland

Partneren vokste opp i Loddefjord. Han startet karrieren i GK, og jobbet deretter ti år i MK Norway som leder, eier og styreleder. I 2016 vendte Selle snuten hjemover til GK for å lede selskapets Bergen-satsing.

– Det er kjempestor forskjell fra det som skjer innenfor ring 3 og i Bergen. Vi har et internasjonalt og tett miljø, med store aktører. Bergen er Norges havhovedstad og næringslivet er preget av fisk, skipsfart, olje og energi Her er du nødt til å ha salt i håret og kjenne lukten av tang, gliser bergenseren.

Geelmuyden Kiese har kontorer i Oslo, Bergen, Stockholm og København. Driften i Bergen inngår i det nasjonale regnskapet, som i 2018 viste 152,8 millioner i driftsinntekter. GK har to ansatte med base i Bergen.

NOR PR omsatte i 2018 for snaue 12 millioner, med et resultat på 405.000 kr. Selskapet teller ti ansatte.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s