Splittet allianse samles til selskap

I disse dager er det 70 år siden militæralliansen NATO så dagens lys. I den anledning har Dronning Elizabeth invitert alle medlemslandenes ledere til markering. Det er en splittet allianse som er bedt til fest hos den britiske monarken. Selskapet vil preges av konfrontasjon, usikkerhet og falske smil. Hva kan vi vente i juleselskapet til Storbritannias bestemor? Tar Onkel Donald styring? Aksepterer fetter Macron å bli satt på plass? Og hvordan opptrer selskapets pragmatiker, Stoltenberg?

Hva skjuler seg bak smilene til storebror og lillebror?

Hensikten med forsvarsalliansen er tydelig formulert: Et angrep på et medlemsland, er et angrep på alliansen. En for alle, alle for en. I Norge er vi svært avhengige av NATO-samarbeidet. Forsvarsstrukturen vår er basert på betydelig støtte fra storebror over dammen. I tillegg til hjelp fra våre europeiske naboer. Men når noen av naboene skyter fra hoften og kommer med utspill som kaller alliansen hjernedød, får det konsekvenser. Emmanuel Macron har tråkket i salaten, og det vil få konsekvenser.

Varsellampene bør lyse

Ingen liker negative kommentarer fra samarbeidspartnere. Spesielt ikke alliansens mektigste mann. President Donald Trump leder det NATO-landet som bidrar mest økonomisk, og viste tydelig at han synes Macrons uttalelse var både respektløs og fornærmende. I frokostmøte med Generalsekretær Jens Stoltenberg kom det fram at den amerikanske presidenten har lite til overs for franskmannens karakteristikk av alliansen. Når det slås sprekker i samarbeidet mellom de store medlemslandene, bør varsellampene lyse rødt.

Stryker Trump med hårene

Trump og Stoltenberg kommer godt overens. Etter at den amerikanske mangemilliardæren inntok det hvite hus har de andre NATO-landene økt sitt bidrag til alliansen betydelig. En effekt presidenten ofte kommuniserer til pressen. “We are doing great after I won” uttrykte en smilende Trump til pressen. Stoltenberg brukte anledningen til å fremme hvor viktig samarbeidet er, samtidig som han ved flere anledninger ga honnør til Trump. Taktisk og smart gjort av vår tidligere statsminister. Trump elsker skryt, og det opprettholde den gode relasjonen til USA, selvom det for noen kan oppleves som smisking.

De mektige lederne har møttes flere ganger. Her fra Stoltenbergs besøk i Washington.

En farlig cocktail

Frankrikes president Macron er frittalende og hans kritikk av NATO falt i dårlig jord hos Trump. I tillegg til Macrons utspill, er ikke den amerikanske presidenten fornøyd med Tysklands økonomiske bidrag til alliansen. Merkel og co bidrar har ikke nådd alliansens mål om å betale 4 % av landets BNP. Når USA er misfornøyd med noen av de største medlemslandene i NATO, er det et problem som bør fikses raskt. Risikerer man at Trump kutter bidraget til alliansen, setter det hele samarbeidet i fare.

Selskapet må finne sammen

Den snakkesalige presidenten har tidligere uttrykt at han problemfritt kan trekke USA ut av NATO. For Norges og Europa sin del ville det vært katastrofalt. Vi får håpe Trump blir værende i selskapet, og ikke reiser seg og går midt under hovedretten. Partene må finne sammen og dra i samme retning, det er alle tjent med.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s