Påskens ubestridte vinner

Appelsinbrusen Solo er et sikkert påsketegn. Det selges fem millioner liter av den gule brusen i påsken, noe som utgjør 20 prosent av det årlige Solo-salget. Hvordan har Solo klart å kapre posisjonen som påskebrus nummer én?


Tydelig kommunikasjon og profilering

Solfylte dager, skiturer i nesten smeltet snø og Solo på påsketur. Det er få ting som trigger nasjonalismen like mye som en Soloboks eller flaske på skitur. Den 85 år gamle brusen er profilert med konsekvente budskap over lang tid. Solo er innarbeidet som et sterkt symbol på påske. Merkevaren Solo ønsker å være den norske og velsmakende appelsinbrusen som ikke kan erstattes. Slik blir Solo også oppfattet. Unik, velsmakende, norsk.

Flere titalls leskedrikker med appelsinsmak, bare én Solo

For å etablere en solid merkevare, er det nødvendig å differensiere seg fra liknende produkter. Du må våge å være unik. Mange vil hevde Solosmaken er helt uerstattelig, men brus med appelsinsmak er ikke ekstraordinært. Smaken i seg selv er dermed et svakt differensieringspunkt.

Derfor sørger Ringnes for at Solo skal gi kunden noe mer. Det skal være en opplevelse å drikke Solo. Assosiasjonene skal komme som perler på en snor. Solo skal vekke minner fra du ser den gule flasken i butikken, til de søte boblene sildrer nedover halsen.

Konsistent posisjoneringarbeid

Markedsføringsguru Kevin L. Keller skriver at merkevarebygging handler om å bygge kjennskap og gjenkjennelse, ved å beslutte hva slags posisjon merket skal ha i forbrukerens bevissthet.

Over flere tiår har Solo drevet med grundig posisjoneringsarbeid. Solo har kapret posisjonen som nordmenns påskefavoritt. Hvis du spør en hvilket som helst nordmann om hvilken brus som er “påskebrusen”, vil en betydelig majoritet svare Solo. Det er et resultat av langsiktig merkevarebygging og posisjonering. Gjennom gode kampanjer, slagord og profilering.

Kundelojalitet

Solo havner i mange handlevogner på automatikk. Påskehandelen er ikke komplett uten Ringes sin gule kronjuvel i vognen. Solo oppleves for mange som en nødvendighet, ikke bare et ønske.

Lojale kunder er det beste en bedrift kan ha. Produktet kan selvfølgelig selge godt fordi det er en etablert og sterk merkevare. Samtidig bør enhver markedsførers våte drøm være å innarbeide produktet i folks vaner og etablere kundelojalitet. Forbrukeren vil kjøpe varen på automatikk, ikke fordi det er en sterk merkevare.

Nytenkende og innovativ

Det nytter ikke å hvile på laurbærene. Konkurrenter vil kapre en større markedsandel, og Solo må hver dag jobbe med både produkt og markedsføring. Derfor har Solo sørget for at kjerneproduktet leverer til kundens forventinger. Samtidig har man lansert biprodukter som Solo-is i samarbeid med Hennig Olsen, juicen Solrik og Solo Super uten sukker. Det styrker merkevaren Solo, og gjør at man kan henvende seg til flere forbrukere med ulike alternativer.

Solo-salget ser ikke ut til å avta denne påsken heller. Gammel vane er vond å vende. Så lenge Solo leverer et produkt som står til kundens forventinger og beholder posisjonen i den norske folkesjela, ligger alt til rette for gul påske i mange år fremover.


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s