En tydelig strategi kan føre tåkefyrsten til statsministerens kontor

Katastrofevalg i 2017. Metoo-skandalen med Giske. Intern splittelse og en leder med formue og høyrebakgrunn. Hvordan skal Jonas Gahr Støre og Arbeiderpartiet kapre regjeringsmakten i 2021-valget?

Foto: Annemor Larsen / VG

Jonas Gahr Støre har vokst i rollen som opposisjonspolitiker. Etter flere år utenfor regjering og med dårlig oppslutning, kan det se ut som Arbeiderpartiet er på vei tilbake. Støre kunne blitt statsminister i høst da KrF skulle velge side i norsk politikk. Slik ble det ikke. Støre har derimot slått seg til ro med å være i opposisjon frem til neste valg.

Arbeiderpartiet må formidle et troverdig budskap til sine velgere. Klarer Støre dette kan han realisere statsministerdrømmen. Ketil Raknes og Bård Vegar Solhjell skriver i “Jakta på makta” at en strategi er å gjøre de riktige tingene, mens taktikk er å gjøre de riktige tingene på riktig måte. Arbeiderpartiet må ha en tydelig og bunnsolid strategi. Det er essensielt for Støre at folket tror på han og partiet. Velgerne skal forstå hva Støre ønsker å få gjennomslag for i regjering.

Valgkampen i 2017 baserte seg i stor grad på kritikk av skattelette til de rike. Dette budskapet ble en gjenganger i partilederdebattene. Støre må i den kommende valgkampen definere Aps politiske planer. Det holder ikke å kun kritisere Solberg-regjeringen for hva som er gjort og ikke gjort. Potensielle Ap-velgere bør bli motivert av arbeiderpartiets kronprins. Støre må formidle Aps ambisjoner for å lykkes i valget 2021. Det må komme tydelig frem hva en stemme til Arbeiderpartiet vil føre med seg.

Ved hjelp av strategisk politisk kommunikasjon må Støre sørge for at alle hans undersåtter er i samme båt. Et mål må være å få “alle” til å se mot samme problem. Løsningen på problemet skal være Arbeiderpartiets politikk. Strategien skal være felles, eid og delt. Alle trekker i samme retning. Alle føler eierskap til det som loves. Samtidig må strategien formidles på en god måte. Den må deles med folket, de potensielle velgerne. Alle skal med.

Foto: Cornelius Poppe / NTB Scanpix

One thought on “En tydelig strategi kan føre tåkefyrsten til statsministerens kontor

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s