Kan kongen på grasrota vende tilbake?

Vinteren 2017 ble katastrofal for Trond Giske. Da #Metoo-kampanjen nådde Norge, kom det flere varsler om upassende seksuell oppførsel fra Ap-politikeren. Giske trakk seg fra nestledervervet og har ligget i dvale det siste året. Igår kom bjørnen ut av hiet. Giske får ikke saken opp til ny behandling, men Ap-leder Jonas Gahr Støre sier det ikke står noe i veien for Giskes fulle deltakelse i partiet. Vil Aps folkekjære festløve klare et comeback i toppolitikken?

Foto: Ned Alley / NTB Scanpix

Varslingssaken vil alltid forbli et mørkt kapittel i Ap-historien. Det er også en svært stygg ripe i lakken for Giske. Samtidig ser man fortsatt en stor tillit i folket. Giske er godt likt på grasrota og i Trøndelag. For mange Ap-velgere er han den rette til å ta over etter Gahr Støre.

“Giske-saken” gjorde at splittelsen i partiledelsen ble svært tydelig. “Alle skal ned” av VG-journalistene Marie Melgård og Lars Joakim Skarvø ble utgitt i høst. Boken skildrer maktkampen mellom nestlederne Hadja Tajik og Trond Giske og katastrofevalget i 2017. Den interne splittelsen boken beskriver får vi nok se mer av, nå som Giske vender tilbake.

Det kan virke rart at Giske satser på comeback bare ett år etter de graverende detaljene om den upassende oppførselen. Ap-politikeren burde kanskje holde lav profil en stund til? Jeg mener det er et spørsmål om tid. Giske ønsker å være med på Ap-toget i retning toppen av løvebakken som regjeringsparti. Skal han få til dette må det handles raskt.

I siste meningsmåling fra TV2 6. februar klatrer Arbeiderpartiet 2% opp, mens Høyre faller over 4%. Mens dagens regjering river og drar i hver sin retning, kan det se ut som Støre gjør seg klar til å ta over statsministerens kontor i 2021. Om det skulle bli regjeringsskifte er Giske svært lysten på å få en sentral rolle. Derfor har han bare tiden av veien til å gjenreise seg.

I den “stigespill-lignende” jakten på makten mellom Tajik og Giske, er det liten tvil om at Giske falt ned den desidert lengste stigen vinteren 2017. Tajik prøvde å utnytte Giske-saken til å stryke sin egen posisjon og har nok sanket litt mer tillit innad i partiet. Allikavel skal det bli spennende å se hvem som tar over etter tåkefyrsten. Trønderpolitikeren har begynt å klarte igjen, og det kan gå fort mot toppen. Veldig fort.

Foto: Helge Mikalsen VG

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s