All in all it’s just another brick in the wall…

President Trump har ønsket velkommen til et sirkus den siste måneden. Presidenten selv er sirkusdirektør. Trump får enorm publisitet, og i kjent stil har det kommet overraskende utspill og nye vendinger hver enste dag. Siste stikk er en kampanje som oppfordrer presidentens tilhengere å sende mursteiner til demokratene Pelosi og Schumer. Er presidenten sykelig opptatt av publisitet for øyeblikket?

Majoriteten av statsapparatet i USA har vært stengt i over en måned. President Trumps “shutdown” har fått katastrofale følger for over 800.000 statsansatte. Barnefamilier får ikke endene til å møtes og sliter med å kjøpe nødvendigheter som bleier og dekke boliglån. Allikevel virker det som om USAs Commander in Chief nyter hvert eneste minutt. Hvorfor? Vestlige medier følger presidentens neste trekk med argusøyne. Trump ser ut til å elske det. Han er i sentrum og får masse oppmerksomhet. Men hvorfor er muren så viktig?

Muren mot Mexico er et svært viktig symbol. Trumps valgkampseier i 2016 var basert på løftet om å bygge en mur. Muren skulle hindre uvelkomne innpass til USA fra Mexico og Mellom-Amerika. Muren svært symbolsk. Den skal på mange måter gjenspeile Trumps atferd som president. Sterk, uknuselig og ubevegelig. I utgangspunktet skulle Mexico betale for muren. Det har imidlertid blitt en mur slik Trump lovte sine velgere, og regningen blir ikke sendt over grensen. Regningen har heller lagt til rette for USA historiens lengste nedstenging av statsapparatet.

Det er kritisk for troverdigheten til Trump at det blir bygget en mur. Majoriteten av kjernevelgerne til presidenten forventer en mur. I tillegg har “shutdownen” økt fallhøyden. Dersom demokratene får viljen sin og statsapparatet gjenåpnes uten at det blir bevilget penger til muren, er det et alvorlig nederlag.

Presidentens drøm om gjenvalg i 2020 er avhengig av seier i “shutdownens”. Hvis Nancy Pelosi og Chuck Schumer makter å tvinge Trump til å gi etter på kravene, har sirkusdirektørTrump prestert å ende opp som klovnen i sitt eget sirkus.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s